Plánujete pro Vaše klienty nebo zaměstnance firemní akci, večírek nebo oslavu? Máte pocit, že řízky a guláš jíte každý den a chtěli byste vyzkoušet exotické chutě? Šéfkuchař arabské restaurace Klub cestovatelů v Brně Milan Václavík je člověk, který za svou inspirací jezdí do vzdálených zemí, odkud vozí unikátní recepty. Věnuje se hlavně arabské, indické kuchyni a hmyzím specialitám.


Přijedeme s exotickým jídlem k Vám! Zajistíme pro Váš firemní večírek, oslavu, nebo školení, kde ochutnáte netradiční pestré pokrmy. Připravíme pro Vás kuchařskou show, do které se každý z Vás bude moci osobně zapojit. Zajistíme rauty plné dobrot z Maroka, Turecka, Indie nebo zorganizujeme pro menší skupinky kurzy vaření. Vše ve stylovém provedení s hudbou, povídáním a fotografickou projekcí. Jídlo může být i zábava! Přijedeme kamkoliv..
Přednášející:
STAŇ SE CESTOVATELEM
Všude dobře, tak co doma
Chceš cestovat a chybí Ti praktické informace? Není to tak složité jak to na první pohled vypadá. I cestovatelé jsou lidé a všichni absolvovali svou první cestu. Přijď si vyslechnout praktické informace od zkušených světoběžníků. Jaké volit destinace? Jak se cítit při cestování bezpečně? Na čem se dá ušetřit a jak si vytvořit vlastní itinerář? Jak si zabalit batoh? Jak se vyhnout zdravotním rizikům? Rady jak zvládat kulturní rozdíly a v neposlední řadě povídání o různých pohledech na cestování. Co vše musí člověk naplánovat pokud se vydává na několikaměsíční cestu? Všechny tyto informace Vám připraví lidé, kteří už mají s cestami své dlouholeté zkušenosti. Přijďte si poslechnout, přijďte se zeptat, přijďte se pochlubit...
Přednášející: David Švejnoha
PŘEŽIJÍ?
Cestování za přírodními národy třech kontinentů
Poznali jsme řadu přírodních národů na třech kontinentech. Jaká je jejich budoucnost v 21. století? Mají vůbec šanci na přežití? Podíváme se do oblasti řeky Omo v jižní Etiopii. Co znamenají hluboké jizvy na tělech hamarských žen? Proč nosí mursijské ženy ve spodním rtu talířek? Kde se berou kalašnikovy, které jsou nedílnou součástí výbavy mladých bojovníků? V Asii poznáme na území Barmy ženy s rozsáhlým tetováním a navštívíme domovské vesnici kmene Paduangů. Proč si ženy vytahují krky pomocí těžkých obručí? V ekvádorské Amazonii se vydáme na dlouhou cestu kanoi k odlehlým vesnicím kmene Waorani. I tam začíná těžba ropy... Přijďte si poslechnout zážitky a zkušenosti, které naše děti už nebudou mít šanci poznat... Nechte se inspirovat zanikajícím životem etnik, která čelí sílícímu tlaku "moderní" civilizace….
Přednášející: David Švejnoha
INDICKÁ KUCHYNĚ
Jedna z nejlepších na světě
Málokterá země je tak spjatá s náboženstvím, jako Indie. A toto náboženství zasahuje i do kuchyně. Na kurzu zapřemýšlíme nad přípravou pokrmů, nad použitými surovinami a nad našimi stravovacími návyky. Dozvíme se, proč hinduisté věří, že pojídání masa, není v souladu s lidským tělem a duší, proč nejedí krávy a užasneme nad pestrostí indické vegetariánské i nevegetariánské kuchyně, která se vyvíjela stovky let a patří mezi nejlepší na světě. Proto je u nás stále oblíbenější a mnoho lidí si indickými specialitami obohacuje všední jídelníček.
Přednášející: Milan Václavík
ARABSKÁ KUCHYNĚ
Lahodné chutě arabského světa
Nakoukněte s námi do světa vodních dýmek, překrásných tanečnic, velbloudích karavan a exotického jídla i koření. Poznejte tajemství arabské kuchyně. Arabská kultura, to je svět, který ožívá po setmění hudbou, vůní čajoven a místo, kde se mísí divoký temperament s nedozírnou štědrostí a pohostinností. Severní Afrika, Blízký Východ, Arabský poloostrov až po vrcholky štítů v Pákistánu tvoří pestrý mix kuchyní, která Vám mohou být inspirací na dlouhé měsíce. Tak rozšiřte své chuťové pohárky a vydejte se s námi na cestu...
Přednášející: Milan Václavík
HMYZÍ SPECIALITY
Naučte se s námi připravovat surovinu třetího tisíciletí
Pojídání hmyzu – jinými slovy Entomofágie. Že to zní neuvěřitelně? Dá se to jíst? Jak to někdo může strčit do úst? Pro nás představa vzbuzující údiv, u někoho možná odpor. Ale to je proto, že se nacházíme ve Střední Evropě. V celé Africe, jihovýchodní Asii nebo Jižní Americe je hmyz každodenní součástí potravy zdejších obyvatel. Nejen že hmyz v sobě skrývá neuvěřitelné variace chutí, ale jeho hlavní předností je vysoký obsah kvalitních bílkovin a nenasycených mastných kyselin. A že radši zůstanete u řízku s bramborovou kaší, nebo svíčkové s knedlíkem? Možná proto, že jste ještě neochutnali cvrčky na másle, grilovaná sarančata nebo šváby v těstíčku...
Přednášející: David Švejnoha
MÁGHRIBSKÁ KUCHYNĚ
Kuchyně horké Sahary
Naučte se recepty pokrmů, které vaří beduíni v pouštních oblastech severní Afriky. Maroko, Alžír a Tunis jsou země, které se dotýkají jedním "prstem" Evropy, a přitom je jejich kuchyně tolik odlišná od naší kultury a našich zvyků.
Proč pravý muslim nejí vepřové maso a jak moc islám ovlivňuje jídelní návyky pravého muslima? Seznamte se s problematikou Halal a Haram a sami si vyzkoušejte z originálních surovin uvařit kompletní menu o několika chodech. Naučíte se používat exotické přísady do jídel jako jsou datle, kardamom, římský kmín. Zjistíte jak se vyráběl kus kus v dobách velbloudích karavan a jak se připravuje s masovými kuličkami dnes.
Přednášející: Milan Václavík
LIBANONSKÁ KUCHYNĚ
To nejlepší
Libanon je baštou moderní arabské kuchyně. V starých časech velbloudích karavan a dalekých výprav za kořením se Libanonská kuchyně rozšířila díky své oblibě do mnohých dalších zemí a dala tak základy moderní blízkovýchodní kuchyni! Kuchyně známá nepřeberným množstvím předkrmů, hojným množství všech druhů zeleniny. Pasty ze sezamových semínek, máta, okra a cizrna to je jen výtažek z toho nejzajímavějšího s čím se na kurzu naučíte pracovat. Dozvíte se o problematice Halal a Haram v arabské kuchyni. Zjistíte co korán zakazuje pravému muslimovy jíst a jaké jsou rituály při porážce zvířat. Odnesete si domů nejen chuť orientu, ale i nové inspirace, recepty a vyprávění z cest po arabských zemích.
Přednášející: Milan Václavík
SLADKÝ ORIENT
Světové pochoutky
Kurz Vás provede napříč celým orientálním světem a odhalí vám recepty na cukrářské skvosty od staré Persie až po Indický kontinent. V Turecku je baklava synonymum pro lásku ke sladkému! Kolik jich je druhů a jak se připravuje to správné těsto? Naučte se také při výrobě zákusků používat exotické přísady jako například odvar z lístků růže, kardamom a různé druhy exotického ovoce. Indické smažené deserty máčené v odvarech z ovoce, Indická chalva, Libanonské palačinky a mnohé další recepty si připravíte z originálních surovin. Ke každému vámi připravenému desertu se dozvíte jeho historii i při jakých náboženských a státních svátcích se v dané zemi připravují.
Přednášející: Milan Václavík